Lithofinder

Welkom bij LITHOFIN

De professionele oplossing voor het reinigen, beschermen en onderhouden

Vaak gestelde vragen

Bij de dagelijkse advies-verstrekking worden vele vragen telkens opnieuw gesteld. Hier ziet u een overzicht van de vaakst gestelde technische vragen:

De cementvoegen in mijn keuken zijn door de jaren donker geworden. Hoe kan ik de voegen reinigen en
voorkomen dat ze terug donker worden?

Vetspatten en damp dringen in de poreuze voeg en maken de voeg geleidelijk donker en lelijk. Lithofin KF Voegenreiniger verwijdert dit vuil. Olie en vet verharden echter mettertijd en worden daardoor moeilijker verwijderbaar. Sterk vervuilde voegen kan men ook reinigen met Lithofin FZ Intensiefreiniger. De schoongemaakte voegen moeten dan behandeld worden met Lithofin KF Voegenbescherming. Deze beschermende impregnering beschermt tegen het indringen van vet en vuil.

De steenoppervlakken in mijn tuin en op mijn terras zijn meerdere jaren oud en vertonen groene
aanslag en zwarte vlekken. Hoe kan ik dit reinigen?

Deze oppervlakken kan men perfect schoonmaken met Lithofin MN Buitenhuisreiniger.

Dient men bij terracotta vloeren de silicoonvoegen voor of na de behandeling te plaatsen?
Het is aan te bevelen de silicoonvoegen vooraf te plaatsen ivm hechtingsproblemen bij gebruik van washoudende producten.
Een bestaande keramische tegelvloer vertoont matte vlekjes (druppelsgewijs), waarschijnlijk van
water,wijn,urine of iets anders wat gemorst is . Is de tegel beschadigd?
Het oppervlak is niet beschadigd, maar er ligt een film van onderhoudsproducten op de tegels ,die nu deels opgelost is. Reinig de vloer met Lithofin FZ Intensiefreiniger. Mogelijk zijn er vlekjes in een nog bestaande cementsluier op een nieuwe vloer ; reinig in dat geval de vloer met Lithofin KF Cementsluierverwijderaar.
Een buitenoppervlak in graniet is behandeld met een impregneermiddel. Na enkele dagen was er een
witte uitslag op het graniet. Wat moet er gebeuren?

Het impregneermiddel is waarschijnlijk aangebracht op een nog vochtig oppervlak. Verwijder de beschermende behandeling met Lithofin LÖSEFIX. Breng de impregnering opnieuw aan wanneer de steen volledig droog is.

Een terracotta vloer ligt reeds vele jaren. Vuil heeft zich vastgezet in de beschermende waslaag.
Hoe kan ik dit reinigen?

Om het vuil te verwijderen moet de waslaag deels verwijderd worden. Verdun Lithofin WEXA tot 1:4 met water (test de juiste verdunning op een onopvallende plek) en verdeel het met een borstel op het oppervlak.Laat het product 10 tot 15 minuten inwerken. Schrob grondig en spoel na met veel water. Laat het oppervlak volledig drogen. Breng daarna Lithofin Cotto Wax-Finish aan voor een mooie nieuwe glans.

Er is een grijze film op mijn nieuw geplaatste Terracottavloer. Hoe kan ik dit verwijderen?
De grijze film kan u verwijderen met Lithofin KF Cementsluierverwijderaar. Naargelang het type terracotta en de hardnekkigheid van de vervuiling dient u het product te verdunnen van 1:15 tot 1:5 met water; Schrob dan de verdunning op de vervuilde tegels, laat ze enkele minuten inwerken, schrob opnieuw en spoel grondig af.
Heeft een graniet keukenblad een speciale behandeling nodig?

Op het eerste zicht lijken natuursteen oppervlakken dicht en robuust. De steen bevat echter poriën en openingen die het vuil in het oppervlak doorlaten. Een beschermende behandeling met Lithofin MN Vlekstop of Lithofin VLEKSTOP >W< maakt het oppervlak weerbaar tegen olie, vet en in water opgelost vuil. Vuil kan daardoor niet langer indringen in de ondergrond en is daardoor makkelijk verwijderbaar. De beschermende behandeling in combinatie met het juiste onderhoud zorgt voor een goede vlekbescherming.

Het impregneermiddel is opgedroogd op het oppervlak, wat moet ik doen?
Als het impregneermiddel nog geen 24 uur op het oppervlak staat, gebruik dan water om de oppervlakteresten weg te schrobben en na te spoelen. Als het impregneermiddel langer dan 24 uur op het oppervlak staat, gebruik dan Lithofin LÖSEFIX. Lat het product ca.10-25 minuten inwerken , schrob tussendoor, en spoel dan grondig na met water.
Hoe kan ik bruine (roest)vlekken verwijderen van graniet?

Bevochtig het oppervlak, breng Lithofin MN Cementsluierverwijderaar aan en laat het een uurtje inwerken. Voeg water toe, schrob grondig, verwijder het vuile water en spoel na. Opgelet: steeds een proefvlak plaatsen, sommige ‘granieten’ zijn niet altijd zuurbestendig! Bruine vlekken van planten, lijkend op roest, zijn verwijderbaar met Lithofin MN Buitenhuisreiniger.

Hoe kan ik kalkaanslag en zeepresten verwijderen van chroom in de badkamer?
Wrijf het chroom met een vochtige spons en enkele druppels Lithofin KF Sanitairreiniger. Spoel vervolgens met zuiver water. Let op: bescherm zuurgevoelige oppervlakken zoals marmer.
Hoe kan ik markeerstift resten verwijderen van tegels of natuursteen?

Lithofin KF Schimmel-Ex bleekt de meeste kleuren uit . Verstuif het product op de vervuiling en spoel met veel water (intussen schrobben met spons) wanneer de resten zijn verdwenen.

Hoe kan ik verfspatten verwijderen van natuursteen?

Borstel een beetje onverdunde Lithofin LÖSEFIX op de vlek. Laat het product 10 tot 15 minuten inwerken. Schrob tussendoor. Spoel daarna het oppervlak met zuiver water.

Hoe kan ik watervlekken van plantpotten en vazen verwijderen van marmer raamtabletten?

Breng Lithofin MN Vuiloplosser aan, schrob handmatig of machinaal met witte nylonpad in cirkelbeweging. Aanbeveling: regelmatig boenen van het tablet met Lithofin MN Polish beschermt het marmer en vergemakkelijkt het onderhoud.

Hoe kan men plantaardig residu van bladeren en bloemen verwijderen van terrassen?

Breng Lithofin MN Buitenhuisreiniger onverdund aan en laat het ca. 10-30 minuten inwerken. Schrob,verwijder het product en spoel goed na met water

Hoe verwijder ik vetvlekken van een granieten keukenblad?
Breng Lithofin LÖSEFIX aan en laat het 10 minuten inwerken. Voeg wat water toe, schrob en verwijder het product . Spoel grondig. Herhaal indien nodig. Voor diepe, hardnekkige vlekken, breng Lithofin OIL-EX aan in een laagje van 2 mm op het droge oppervlak en laat het ongeveer 8 uur inwerken. Borstel daarna het poeder weg.
Mijn marmer vloer is door de jaren mat geworden en vertoont slijtsporen in de druk belopen zone’s.
Hoe kan ik terug een mooie glans op het oppervlak brengen?

Verwijder eerst vuil en productresten met Lithofin MN Vuiloplosser. Dweil daarna de vloer enkele malen met Lithofin MN Glans en Schoon , verdund in water. In geval van ernstige vermatting of slijt: gebruik Lithofin MN Glansfilm. Het verdere onderhoud kan met Lithofin MN Wash & Clean.

Mijn porcellanato (fijnverglaasde keramiek) vertonen steeds een film, en kunnen niet gereinigd
worden zonder een waas achter te laten. Wat moet ik doen?

Waarschijnlijk hebben laagvormende producten (zepen ed) een film gevormd die rondgedweild wordt bij elke schoonmaakbeurt. Verdun Lithofin FZ Intensiefreiniger 1:5 met water en verdeel het over de tegels. Laat het product 20 minuten inwerken. Vervolgens

Mijn terras in poreuze kunst- of natuursteen lijkt enkel mooi wanneer het nat is , na een regenbui.
Hoe kan ik dezelfde diepe kleuren krijgen in droge toestand?

Breng Lithofin MN Kleurverdieper ruim aan op het droge en zuivere oppervlak. Naast het versterken van kleur en structuur, werkt Kleurverdieper ook als een impregnering tegen water en vuil.

Na het behandelen van een steenoppervlak met Lithofin MN Kleurverdieper is het deels glanzend. Wat
ging er mis?

Lithofin MN Kleurverdieper is waarschijnlijk te ruim aangebracht. De steen kon de hoeveelheid product niet opnemen en het productresidu vormde plasjes die opdroogden op het oppervlak. Deze oppervlakte-film kan worden verwijderd met Lithofin MN Kleurverdieper zelf. Breng het product opnieuw aan en verwijder na 5-10 minuten alle productresidu met een droge doek. De kleurverdieping en de werking van het product blijven intact. Men kan de impregnering ook verwijderen met Lithofin LÖSEFIX. Breng het product aan en laat het 15-20 minuten inwerken, ondertussen borstelen en schrobben. Daarna grondig spoelen met water.

Na het impregneren van een gepolijst marmer oppervlak , blijven er overal matte vlekken. Hoe kan ik
deze verwijderen?

Productresten werden niet tijdig verwijderd. Deze matte vlekken kan men verwijderen met Lithofin LÖSEFIX en een witte pad

Nadat ik mijn terras heb gereinigd met Lithofin ALLEX, werdt het oppervlak niet zuiver maar kleurde
bruin. Wat moet ik doen?

U hoeft niets te doen. Waarschijnlijk was Lithofin ALLEX iets te geconcentreerd, wat de algen bruin kleurde. Wacht tot de regen de steen afspoelt.

Wat kan ik doen om het lichtkleurige steenoppervlak op mijn terras minder gevoelig te maken voor
vuil?

Het oppervlak behandelen met Lithofin MN Vlekstop zorgt voor een goede bescherming tegen het indringen van water,vuil, olie en vet. Hierdoor wordt het onderhoud vergemakkelijkt.

Zelfs na het reinigen met Lithofin FZ Intensiefreiniger zijn er nog ‘wolken’ op mijn gepolijste
volkeramische tegels. Wat moet ik doen?

Soms zijn de tegels niet goed schoongemaakt in de fabriek en blijven er resten van het polijsten die op de tegels kleven. Deze resten kan u verwijderen met een zure reiniger zoals Lithofin KF Cementsluierverwijderaar.